Historie pizzy

10.02.2013 11:34

Historie výroby                           
Před několika tisíciletími začali staří Egypťané rozemílat obilí a po jeho zpracování s vodou připravovali ploché koláče jednoduchého těsta. Později je začali obkládat různými doplňky. Mnohé jejich zvyky převzali staří Římané. Po celá tisíciletí probíhala příprava tohoto pečiva bez velkých změn. Ke zvýšení jeho chutnosti došlo po rozšíření výroby sýrů a po zavedení pěstování rajčat v Evropě. Rajčata a rajčatové protlaky se staly časem téměř nezbytným a dnes už neodmyslitelným doplňkem pizzy. Původní výraz "picea", ze kterého je odvozeno současné pojmenování pizza, pochází z jižní Itálie z okolí Neapole. Na konci 17.století začaly vznikat v Neapoli speciální restaurace - pizzerie, které nabízely pizzu v jejích různých úpravách.

Vývoj přípravy pizzy
Pizza byla původně jen tenkým plochým koláčem z kynutého těsta obloženým rozsekaným česnekem. Ten se zakapal olejem a zapekl v malé peci nebo troubě. Později se začal koláč obkládat rajčaty a rajčatovým protlakem a doplňovat drobnými rybami a sýrem. Tradičně se používal měkký sýr mozzarella, který se vyráběl z buvolího a kravského mléka v okolí Neapole. Pizza se připravovala v různých variantách, většinou se společným názvem neapolská pizza.

Premiéra pizzy
Slavnostní premiéru měla pizza v roce 1899, kdy ji známý pekař z pizzerie v Neapoli připravil pro slavnost na letním královském sídle Capodimonte pro mladou královnu Margaretu Savojskou. Pizza byla upravena v barvách italské národní trikolóry, byla obložena červenými rajčaty a smetanově bílým sýrem mozzarella a doplněna svěže zelenými lístky bazalky. Královna a její hosté byli nadšeni lahodnou chutí i barvami pizzy! Na počest královny byla takto upravená pizza později pojmenována pizza Margarita.